Tabung Haji

Rakan Seperjuangan

Wednesday, April 10, 2013

[Review]: Kryolan Supracolor Foundation

Assalamualaikum

Before this nurul dah penah buat review 1 produk daripada Kryolan which is the Kryolan TV Paint Stick Foundation. Kali ni nurul nak review satu lagi produk daripada Kryolan which is Kryolan Supracolor Foundation. Maybe ramai yang dah tau pasal Kryolan ni. Pada yang tak tau, Kryolan ni produk buatan German yang biasanya digunakan oleh make up artis or mak andam. Tapi sekarang dah ramai yang guna as make up harian.

Kryolan Upracolor Foundation packaging baru



The one yang nurul beli ni jenis yang dah re-pack sebab saiz sebenar die sangat besar dan harga die pun mahal. Walaupun kecik tapi percayalah, cukup untuk berbulan-bulan. Sebab foundation ni pakai sikit pun dah cukup. This is in the shade Fs38. Shade yang sama nurul beli for Kryolan TV Paint Stick sebab shade ni memang match dengan warna kulit nurul. For the texture, foundation ni memang licin and senang nak blend. The best way untuk apply, guna make up sponge yang lembab.

Untuk yang jenis kulit berminyak, diingatkan, foundation ni maybe tak berapa sesuai untuk korang sebab foundation ni jenis oil based (berasaskan minyak). And 1 more thing, kalau guna foundation ni memang hasil dia lawa, tapi korang kena make sure cuci muka sebersih-bersihnya before tidur. 

Pada pendapat nurul, kalau korang bukan jenis rajin nak sental muka dengan make up remover, foundation ni tak sesuai untuk dipakai hari-hari. Tapi foundation ni memang best guna for make up on special events or for photography. That's why supracolor ni selalu digunakan by make up artist and mak andam. Nurul pun beli untuk guna for special occasion and photography je bukan nak pakai hari-hari hehe.

memandangkan bulan lepas punya period jerawat berlawan-lawan nak naik, so nurul rasa time ni sesuai nak tunjuk kat korang keberkesanan foundation ni untuk cover redness, scars and dark spots sebab muka nurul tengah teruk sekarang ni haha =p Tapi korang kena tahu, fungsi foundation ni untuk sekatakan warna kulit ye, bukan nak bagi kulit flawless. So kalau kulit tak rata and bumpy, memang foundation tak leh nak tolong la. So, bear in mind ye. 

before and after - with Kryolan Supracolor Foundation only




full make up


full make up

Sorry la gambar banyak noise plak sebab amik gambar guna phone hehe. By the way, ni cuma hasil tangan nurul yang tak berapa nak mahir. Brush pun ade 1 je, apply eye shadow guna jari haha. Kalau make up artist hasil dia mesti la lagi vavavoom kak ton. 

Kalau pack original yang besar tu harga die RM110. Nurul beli yang bekas re-pack ni harga dia RM30. Andai kata korang berminat nak try, korang boleh la jenguk ke page ni:


Diorang ni memang salah satu pengedar Kryolan yang sah kat Malaysia ni. Nurul tau ramai yang ragu-ragu nak beli foundation secara online sebab risau bila dah beli tak sesuai pulak dengan warna kulit. Dalam gambar nampak lain bila depan mata nampak lain pulak. Tapi korang jangan risau sebab diorang ni ade service cash-on-delivery (COD) bergantng kepada tempat. Service diorang memang terbaik. So korang boleh try dulu before beli. Sila rujuk list bawah ni untuk agen yang berdekatan dengan korang:

0123636304 - Gombak, Selangor
0193588160 - Kota Damansara, Selangor
0128671356 - Ampang, Selangor

0174681173 - Kajang, Selangor
0122458662 - Bangi, Selangor
0145051288 - Kuala Terengganu, Terengganu
0145126523 - Kuala Terengganu, Terengganu
0125798423 - Alor Setar, Kedah
0195198143 - Bayan Lepas, P.Pinang
0175598285 - Kangar, Perlis
0167830030 - Johor Bharu







9 comments:

marish sha said...

Hai nurul, wow seriously mmg nampak perbezaan nya.
Sha nak cuba juga lah, sbb muka sha pun agak teruk juga !

Thankyou love *hugs*

Ann said...

Hi jomla shopping dgn Kryolan in Malaysia ;)

Anonymous said...

GOOD ONE....

I M IZA....0122458662 AREA BANGI, SERDANG, TASIK SELATAN...:)

sh@mila@92 said...

10g include postage berape ye?

Winky_Lens said...

Wahh..berguna betul ada review mcm ni. Biasanya mat saleh je terlebih rajin buat review hehe.
Anyway curious sgt nak tau Nurul pakai lipstick color/brand apa?cantik n nampak fresh je bila pakai.Or Nurul ada tips cara2 nak pakai lipstick tu?Mind to share?TQ dear :)

Nurul dot..dot..dot said...

Hi, thank you baca blog nurul..
For lipstick tu nurul guna liquid lipstick from IN2IT in shade no.2 rosette..nurul dah pernah buat review on that lipstick tp shade lain in this entry:

http://nuruldotdotdot.blogspot.com/2013/03/review-in2it-liquid-lipstick.html?m=1

intan said...

Kalau nak jadi dealer dapat harga special tak?

juliana julie said...

Cantik wrna lipstick,kt mana nk cari yek.......tq dear

"bella Chentaku" said...

salam..boleh x nk tau sama ada beza ori n xori? nk sgt beli..tp takot plakk

Post a Comment